Prik geen Palestijn aan je vork

Israël doet denken aan het Zuid-Afrika van de Apartheid. Net als de zwarte bevolking destijds lijden de Palestijnen onder pasjes- en groepswetten. De tegen hen opgetrokken negen meter hoge Muur is door het Internationaal Gerechtshof illegaal verklaard. Onwettig zijn evenzeer de Joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De bouw van de kolonies gaat gepaard met militair geweld. Palestijnse akkers en boomgaarden raken vernield en grond geconfisqueerd. Wie zich verzet loopt het risico doodgeschoten te worden of belandt in de gevangenis. Van hun land verjaagde Palestijnen mogen alleen nog komen om voor een hongerloontje te werken voor de Israëlische bezetter.

Daarom de oproep om geen Israëlische producten te kopen, zoals aardappels. Supermarkt Albert Heijn maskeert hun herkomst met de onduidelijke code IL, let dus op. Aan u als consument de keus om voor solidariteit met het Palestijnse volk te kiezen. Waarom ook geen aardappels uit eigen land (NL), wel zo goed voor het milieu èn de Nederlandse boer.

Buiten jaffa’s, dadels, avocado’s worden er ook dit voorjaar weer veel aardappels uit Israël verkocht. Vandaar de oproep:

Prik geen Apartheidspieper aan je vork.

Israëlische mythe ‘’Laat de woestijn bloeien’ gaat ten koste van Palestijnse boeren.

Al jaren lang roepen 171 Palestijnse maatschappelijke organisaties op geen Israëlische producten te kopen. Hun roep klinkt in navolging van de internationale boycot van de Apartheid destijds in Zuid-Afrika .

Door bij voorbeeld geen Israëlische aardappelen te kopen, laat u weten het niet eens te zijn met de Israëlische bezetting van Palestina. U kunt de piepers makkelijk laten liggen; er zijn in de supermarkt genoeg aardappelen uit andere landen te koop.

Israël heeft sinds 1948 de meeste landbouwgronden van haar Palestijnse inwoners onteigend. Zonder enige compensatie. Bovendien onttrekt het land het een groot deel van het water aan de grond onder de Palestijnse gebieden. Waar het zijn eigen bewoners moeiteloos de akkers laat beregenen, brengt het Israëlische waterleidingbedrijf Mekorot bij Palestijnse boeren hoge tarieven in rekening. Funest voor deze cultureel sterk aan hun grond gebonden bewoners.

De bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook levert Israël gebieden op om nieuwe migranten naar toe te sturen en extra-landbouwgrond te bewerken. Landbouw is een belangrijke pijler waarop de clandestiene nederzettingenpolitiek steunt.

Het land ontzegt Palestina de middelen (grond, water e.a.) om zich agrarisch te ontwikkelen. Sinds de bezetting in 1967 voert Israël een politiek van stelselmatige inbeslagname van Palestijnse grond en vernietiging van boomgaarden en gewassen. Enkel zo houdt kan Israël de mythe ‘Laat de woestijn bloeien’ in stand houden. Dus over de rug van de Palestijnse boeren. Vandaar onze oproep ‘Koop geen Israëlische aardappelen’.

Flyer Prik geen Palestijn aan je vork

Verder lezen:

  1. Aardappelacties Palestina Werkgroep Enschede
  2. Verkopen Nederlandse supermarkten groenten en fruit uit illegaal bezette gebieden in Palestina?
  3. Landbouw en het Israëlisch- Palestijns conflict
  4. UNCTAD: The Besieged Palestinian Agricultural Sector

Sandwichborden werken goed om snel duidelijk te maken waar de actie over gaat, als je deze wilt maken druk dan de volgende bestanden af op A3 en plak ze onder elkaar: