Aardappelactie Twekkelerveld

Zaterdag 23 juni 2018 flyerden we in het winkelcentrum van Twekkelerveld rondom de supermarkt van Albert Heijn, de vierde zaterdag inmiddels in de Israëlische aardappelactie van de Palestina Werkgroep Enschede. Lag het aan het frisse weer, niet meer dat benauwende en bedompte, dat dit keer mensen opener en zelfs gretig reageerden?

We hebben geen negatieve reactie kunnen waarnemen, in tegenstelling tot voorgaande zaterdagen. Eerst ‘s morgens een kijkje bij de groenteschappen van Albert Heijn. Jawel, op ooghoogte en over de hele lengte, de soorten Dore, Exquisa, Nicola, Alexia (driekilozakken), Sante, Chateau en Ditta uit Israël. Daarna de bedrijfsleider geïnformeerd over de actie, die zei de aankondiging op prijs te stellen, niet dat ze er blij mee was.

Vanaf half elf was het buiten flyeren, elk van ons met sandwichborden om. De een tussen de hoofdingang en de stalling van de AH-karretjes in, de ander flanerend over het parkeerterrein nabij de supermarkt. De sandwichborden met de Palestijnse vlag/kleuren trekken zondermeer aandacht. Meestal bij oogcontact reikten we flyers aan het publiek uit.

Een van de reacties:
‘Heus, ik koop enkel biologische aardappels’
‘Maar die komen veelal uit Israël’.
‘Huh?’

Sommigen vroegen ons om uitleg (twee keer in het Engels), een ander vertelde over haar ervaringen in Israël. Er waren ook voortschuifelende, oudere mensen die sowieso graag enige aanspraak wilden, ‘t deed er niet toe waarover.

Deze zaterdag nogal heel wat mensen die hun duim omhoog staken, zich blij geraakt voelden door (Enschedese) actie voor de Palestijnen. Enkelen vroegen wat ze zelf daaraan konden bijdragen. We hebben hen naar onze website en die van docP verwezen.

‘Hoe drinkt u de koffie?’, vroeg vriendelijk lachend een man ons, met aan zijn zijde een vriendelijke vrouw, beiden mediteraan uiterlijk, dankbaarheid tonend. Vijf minuten later brachten ze ons twee koffie met een rol koekjes, gekocht bij de naburige oosterse supermarkt Ana. En of dat niet genoeg was, leverden ze aan het eind van onze ‘dienst’, ook nog eens twee pizzabroodjes af. Op de vraag ‘waartoe zijn wij deze zaterdag op aarde’, krijg je dan wel een heel royaal antwoord.

ps: bij Emté op Stokhorst signaleerde ik een kilozak Annabelle aardappelen, met royaal opschrift van Smeding Groente en Fruit/Sint Anne Parochie (Fr), land van herkomst Israël.