Fototentoonstelling ‘‘Palestina Anders Belicht’’

Van 4–24 november organiseert de Palestina Werkgroep Enschede in samenwerking met de Openbare Bibliotheek  de fototentoonstelling ‘‘Palestina Anders Belicht’’ in de bibliotheek aan de Pijpenstraat (tijdens openingsuren).Deze expositie van de Palestijnse fotografen Vivien Sansour en Elias Halabi alsmede Klaas van Huizen toont het dagelijkse leven op de Westbank in Palestina, een van de gebieden die 50 jaar geleden door Israël werd bezet. De stichting Plant Een Olijfboom in Utrecht werkt aan de tentoonstelling mee.

Zie voor het hele programma Palestina Anders Belicht.

Vivien Sansour

Vivien Sansour is een landbouw specialist, schrijver, producent en fotograaf. Ze heeft gewerkt op het gebied van landbouw, met name het jaren lang documenteren van de verhalen van boeren. Vivien heeft gewerkt met boeren in Palestina, Uruguay, Mexico (Chiapas) en Italië. Ze is momenteel bezig met de bouw van de eerste Palestijnse erfstuk zaad bibliotheek in de vorm van een interactieve openbare kunst en wetenschap faciliteit. Het gebouw van de bibliotheek wordt gedaan door middel van de gezamenlijke inspanningen van docenten en studenten uit verschillende regio’s in Palestina, die alle deel van de A.M.. Qattan Stichting wetenschap en onderwijsprogramma uitmaken.

Elias Halabi

Elias Halabi is een freelance fotograaf en exposant, gespecialiseerd in maatschappelijk gerichte fotografie gebaseerd in Bethlehem, Palestina. Halabi ontwikkelde een goede focus voor sociaal-culturele interpretaties hij studeerde sociologie/psychologie aan de Universiteit van Bethlehem. Als fotograaf heeft Halabi de verantwoordelijkheid als van een ambassadeur, die de schoonheid en rijkdom van zijn geboorteland en zijn prachtige mensen laat zien, als ook het vastleggen de harde realiteit die de Palestijnen in hun dagelijks leven ondervinden. Momenten vastleggen en het delen ervan is zijn passie, het is de brandstof die hem gemotiveerd houdt, wetende dat zijn foto luider spreekt dan zijn woorden. Halabi werd geboren in Jeruzalem en groeide op in de door militairen bezette en ommuurde stad van Bethlehem, Palestina.

Klaas van Huizen

Klaas van Huizen is een onafhankelijk fotograaf en internationaal organisator/curator van foto-exposities. Na zijn fotografie studie, gevolgd door aanvullende cursussen en workshops, werkte hij lange tijd voor verschillende tijdschriften. Aan het begin van zijn carrière als fotograaf, was zijn mening dat een beeld alleen goed is, wanneer het technisch perfect was. Tegenwoordig is hij veel meer geïnteresseerd in de creatieve kant van de afbeelding. Fotografie is voor hem, een waarneming en documentatie van een moment in de tijd. Soms is het een vluchtig moment waar niemand aandacht aan besteed. Elk jaar exposeert hij zijn vrije werk met een ander thema in diverse landen zoals afgelopen jaar in Nederland, Frankrijk en Palestina.