‘Hajo, een Joodse vluchteling’, documentaire met inleiding en nagesprek

Nederlands-Duits Café – Niederländisch-Deutsches Café
Dinsdagavond 18 oktober 2022, 18.30-20.00 uur
Hajo, een Joodse vluchteling’, documentaire met inleiding en nagesprek
Bibliotheek Gronau, Parkstraße 1
Entree €5, incl koffie/thee/wijn, scholieren/studenten gratis.


Documentairemaakster Jacqueline de Bruijn komt dinsdagavond 18 oktober naar de Stadtbücherei in Gronau voor de presentatie van ‘Hajo, een Joodse vluchteling’.
Deze vorig jaar uitgekomen film is het ego document van Hajo Meijer (1924-2014). Hij werd in Bielefeld (Dld) geboren, vluchtte voor het nazibewind naar Nederland waar hij zich na de oorlog bij Philips opwerkte tot directeur van het Natuurkundig Laboratorium. Na zijn pensionering werd hij politiek actief en was mede-oprichter van ‘’Een Ander Joods Geluid’. In 2003 schreef hij het boek ‘Het einde van het Jodendom’ waarin hij concludeert dat de staat Israël de Holocaust misbruikt als rechtvaardiging voor misdaden van dit land tegen de Palestijnen.

Jacqueline de Bruijn reisde voor de film met Hajo Meyer (kort voor diens dood) en zijn vrouw Chris Meijer-Tilanus naar plaatsen terug in de tijd. Begin 1939, na de Kristalnacht, was Hao één van de 1500 kinderen, die met een kindertransport naar Nederland kwamen. In het kamp voor Palestina Pioniers in de Wieringermeer kreeg hij een opleiding tot machinebankwerker. Toen hij in de oorlog op zijn onderduikadres werd verraden, werd hij afgevoerd naar concentratiekamp Auschwitz. Hij overleefde dankzij tewerkstelling als bankwerker bij het onderhoud van treinwagons. Zijn ouders werden door de nazi’s omgebracht in concentratiekamp Theresiënstadt.

De filmvertoning is met een inleiding door de maakster, inclusief nagesprek. De organisatie is in handen van Debat aan de Markt Enschede, in samenwerking met Palestina Werkgroep Enschede.