Informatiebijeenkomst ontdekkingsreis door Palestina en Israël

Op 22 maart 2018 organiseert de Oecumenische Vrouwengroep Twente Bethlehem een Informatiebijeenkomst over een tiendaagse ontdekkingsreis naar Palestina en Israël van woensdag 17 t/m vrijdag 26 oktober 2018.  Vanaf 19.30 uur in de Ontmoetingskerk.

Sinds 2006 reist elke vier jaar een grotere of kleinere groep gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Enschede naar de vrouwen van het Arab Educational Institute in Bethlehem. Komend najaar van 17 tot 26 oktober a.s. zal de vierde reis op rij worden georganiseerd. De Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem, die in 2007 werd opgericht door deelnemers aan de eerste reis, zal deze reis organiseren die vijf dagen door Palestina en vijf dagen door Israël zal voeren. Een ontdekkingsreis “achter het nieuws en voorbij de muren”.

Net als bij de reis van 2014 zullen we in Palestina worden rondgeleid door Toine van Teeffelen en in Israël door Maaike Hoffer. Toine van Teeffelen woont en werkt al enkele decennia in Bethlehem en is betrokken bij verschillende onderwijsprojecten van het Arab Educational Institute, met name waar het bijvoorbeeld om verzoening en interreligieuze dialoog gaat. Hij komt regelmatig naar Nederland om over de situatie in Bethlehem te praten en was één van de sprekers op de jubileumbijeenkomst afgelopen november van de Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem in de Ontmoetingskerk.

Maaike Hoffer is opgegroeid en werkzaam geweest op Nes Ammin, een Duits-Nederlandse kibboets in Galilea die daar ooit is opgericht als verzoeningsproject tussen Duitsers en joden maar die zich de afgelopen jaren steeds meer is gaan richten op verzoening tussen joodse en Palestijnse Israëliërs. Vanuit Nederland is Maaike nog steeds bij dat soort verzoeningswerk betrokken, onder andere via stichting COME dat ontmoetingen tussen jonge joodse Israëliërs, Palestijnen in Israël en Palestijnen in Palestina organiseert. Ook van stichting COME hebben we tijdens de genoemde jubileumbijeenkomst een presentatie gehad, maar dan door een collega van Maaike.

Met een kleine slag om de arm mogen we Maaike Hoffer op donderdagavond 22 maart wèl verwachten bij de informatiebijeenkomst die de Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem vanaf 19.30 uur in de Ontmoetingskerk organiseert over de reis die komend najaar zal plaatsvinden en waarbij zij, zoals gezegd, ons bij het Israëlische deel van de reis zal begeleiden. Wat kunnen we daar verwachten? Wie gaan we daar bezoeken? Waar moet je rekening mee houden?

Deze informatiebijeenkomst is eigenlijk wel een ‘must’ voor mensen die overwegen om aan de reis deel te nemen. Maar natuurlijk zijn ook andere geïnteresseerden hartelijk welkom. Het verhaal van Maaike Hoffer zal naast de praktische kanten van de reis ook voldoende inhoud bevatten over de ontwikkelingen in de Israëlische samenleving. Ook zal dan het reisprogramma doorgenomen worden, waarbij de deelnemers in Palestina en Israël in gesprek komen met mensen van allerlei slag over recente politieke ontwikkelingen en het religieuze en sociale leven in beide landen. Een bijzondere focus zal het dagelijks leven van lokale gemeenschappen zijn. Het doel is dat de deelnemers door deze reis een beter begrip verwerven van de politieke situatie in het gebied, het religieuze landschap en de dynamiek tussen seculiere en religieuze levensstijlen.

Tijdens de reis zullen we logeren bij gastgezinnen in Bethlehem en in het gastenverblijf in Nes Ammin. We reizen door een groot deel van Palestina en Israël, waarbij we het land goed kunnen verkennen. Natuurlijk bezoeken we ook bekende plaatsen als Jeruzalem, het Meer van Galilea, Hebron, etc. De kosten voor de reis bedragen ongeveer €1.400 (afhankelijk van het aantal personen), maar daar zit dan ook alles (eten, drinken, vervoer, entree) in. Natuurlijk komen uw persoonlijke uitgaven erbij.

Verder informatie over de reis en over de aanmelding kunt u vinden op de website www.kleinkanveel.nl van de Oecumenische Vrouwengroep Twente-Bethlehem of bij Margreet Stroo, margreetstroo@kpnmail.nl of 053-4331886.